Vlechttutorial #5: zeemeermininvlecht

by

Mijn dochter Zara, mijn haarmodel, wil sinds kort heel graag ook zelf leren vlechten. Ze is net 10 jaar geworden en het leek haar opeens leuk om ook heel goed te leren vlechten en dit te combineren met een YouTube kanaal. Ze wil hierop namelijk al haar geleerde vlechten laten zien, zodat iedereen dit kan nadoen en kan meedoen. Ik ga proberen om haar stap voor de stap de vlechttechnieken bij te brengen.
De “zeemeermininvlecht” is de vijfde vlecht die ik haar heb geleerd.

Zara had voor het invlechten al snel haar eigen techniek ontwikkeld. De manier waarop ze de plukken vasthoudt in haar vorige filmpjes, had ik haar niet aangeleerd. Dit is namelijk anders dan dat ik zelf doe. Ik heb dit in het begin maar zo gelaten, want ik wilde er eerst voor zorgen dat ze enthousiast zou blijven en het vertrouwen in zichzelf zou krijgen dat ze het vlechten zou kunnen leren. Nu we wat verder zijn gekomen en moeilijkere vlechten willen gaan maken, zoals een invlecht in het hele haar, heb ik haar wel mijn techniek “opgedrongen”, voornamelijk omdat ik merkte dat het op haar manier niet goed lukte. Voor deze nieuwe manier gaf ze eerst wat weerstand 🙄 , maar ze heeft doorgezet en ze pikte het uiteindelijk heel snel op!

Zeemeermininvlecht Zeemeermininvlecht Zeemeermininvlecht

 

 

 

 

 

De zeemeermininvlecht is een invlecht in het hele haar, maar geen gewone invlecht. Dit is een gemakkelijke invlechtversie in het hele haar en erg goed als volgende stap! Bij een normale invlecht voeg je haar toe vanaf de haarlijn helemaal tot aan je vlecht. Bij deze vlecht doe je dat juist niet! Je pakt bij de zeemeermininvlecht fijne dunne plukjes langs de haarlijn. Je laat dus heel wat haar hangen, dat je pas onderaan de vlecht, in het gedeelten de staart, toevoegt. Ook als je de haarlijn voorbij bent blijf je kleine plukjes pakken. Deze vlecht blijft tijdens het invlechten fijn en dit is goed bij het oefenen van deze techniek, omdat je dan nog niet hoeft om te gaan met een grote hoeveelheid haar in je vingers en handen.

De vlechttechniek die ik Zara nu heb geleerd is de “pistooltechniek”. Iedereen weet hoe je een pistooltje maakt met je hand. Met dit pistooltje kun je alle drie strengen in één vasthand houden. Ik adviseer een techniek, want dit kan natuurlijk anders zijn dan deze, waarbij je altijd een vrije hand hebt om een nieuwe pluk te pakken. Dit geeft rust tijdens het vlechten en zorgt ervoor dat je tussendoor een kam of borstel kunt gebruiken, je telefoon op kunt nemen (dat is soms nodig…) of een slokje koffie kunt drinken 😉 … Hieronder zie je een pictorial van deze invlechttechniek.

invlechten

 

 

 

 

 

 

 

De buitenstreng houd je vast met drie vingers: je pink, ringvinger en middelvinger. Je wijsvinger ligt onder de drie strengen en je duim ligt op de middenpluk. Als je met je andere hand de buitenpluk over de middepluk heen slaat, dan grijp je deze met je middelvinger. Je steekt deze vinger uit en je buigt hem weer terug. Nu pak je met je vrije hand een nieuwe pluk en deze moet naar de pluk die je in je middelvinger vasthoudt. Opnieuw steek je deze uit, je legt de nieuwe streng erbij en je buigt hem weer terug. Vervolgens ga je met je ene hand de strengen overnemen van je andere hand. Denk weer aan het pistooltje. De ene buitenpluk gaat in de drie vingers, je wijsvinger vangt de drie plukken op en je duim legt de middenpluk vast.

Zara laat in haar nieuwe vlechttutorialfilmpje deze pistooltechniek duidelijk zien. Wij hopen dat deze techniek jullie ook helpt om het invlechten onder de knie te krijgen!

Super leuk als je haar laat weten of het jou ook lukt! Laat een reactie achter op YouTube of laat je vlechtcreatie zien op Instagram en gebruik de hashtags: #zaravlechtin of #zaraszeemeermininvlecht.

Groetjes en succes, Niké

Zeemeermininvlecht

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *